İçerik Başlıkları
ToggleAnalitik Düşünme
Analitik düşünme, parçaları ve aralarındaki ilişkileri incelemek için bir bütünün kendisini oluşturan parçalara soyut olarak bakabilmek olarak tanımlanan düşünme süreci için kullanılan bir terimdir.
Analitik Düşünme Nedir?
Analitik düşünme, bir sorunu analiz etme ve çözüm bulma yöntemidir. Esasında, karmaşık bilgileri işlemenin ve parçalamanın bir yoludur. Analitik düşünme, neden-sonuç ilişkilerini belirlemede ve iki faktör arasında bağlantı kurmada bizlere yardımcı olur. Örneğin, birisi satışların düşmesi ile hammadde maliyetinin artması arasındaki ilişkiyi ya da müşteri memnuniyeti ile ürün kalitesi arasındaki ilişkiyi anlamak için analitik düşünceyi kullanabilir. Bunu anlamak için, “hammadde maliyetinin artan yüzdesi ile azalan satış yüzdesi arasındaki ilişkiyi” bir rapor ile görmek isteyebilir.
Gördüğünüzü gibi esasında analitik düşünmenin kilit unsuru, sebep-sonuç ilişkilerini hızlı bir şekilde belirleme yeteneğidir. Bu durumda, problem çözme sürecinde neler olabileceğini anlamak ve yeni fikirlerin orijinal konuyla nasıl ilişkili olduğunu incelemek anlamına gelir.
Esasında iş hayatımızda süreçlerimizi yönetirken mutlaka analitik düşünceye sahip olmamız gerekiyor.
Analitik Düşünme Neden Önemlidir?
Yukarda da tanımladığım gibi analitik düşünme, parçaları ve aralarındaki ilişkileri incelemek için bir bütünün kendisini oluşturan parçalara soyut olarak bakabilmek olarak tanımlanan bir düşünme sürecidir ve bir yetkinliktir.
Özellikle iş dünyasında, adaylarda en çok aranan yetkinliklerdendir. Sadece adayların değil aynı zamanda her yöneticinin de analitik düşünebilme yetkinliğine sahip olması gerekmektedir. Çünkü bu yetkinliğe sahip olmayan kişi bütünün resmini göremez ve dolayısıyla onu parçalarına ayırıp neden-sonuç ilişkisini de kuramaz. Sonuç olarak problemin kaynağını net olarak göremeyeceği ve tespit edemeyeceği için, sorunları da çözmekte zorluk yaşar. Çünkü analitik düşünme yetkinliği problemlerin tespitinde, gerekli verileri toplayıp problemin nedenini test etmede, doğrulamada ve çözümler geliştirilmesinde gerekli olan bir zihinsel yetkinliktir ve herkeste yoktur.
Eleştirel ve Analitik Düşünme Nedir?
Eleştirel düşünme ve analitik düşünme sık sık karıştırılabilir ancak bunlar birbirinden çok farklı olan iki düşünsel süreçtir. Eleştirel düşünme, duyusal deneyimle elde edilen bilgiler, kavramlar veya veriler aracılığıyla olan bir akıl yürütme sürecidir. Eleştirel düşünmeyi esasında sorgulayıcı düşünme olarak da tanımlayabiliriz. Belki böyle tanımlarsak bazı kişilere daha yakın gelecek.
Çünkü Eleştirel düşünme, bir sonuca ulaşmak için akıl yürütmeyi de kullanan bir analiz türüdür. Bireyler bu beceriyi bilgileri yorumlamada ya da bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğuna karar vermede yani biraz evvel de dediğim gibi aldıkları kararı ya da ellerindeki sonuç verisini yeniden sorgulamak için kullanırlar. Genellikle budüşünce süreci, dışarıdan gelen bilgileri dikkate almayı ve karşılaştırmayı içerir. Örneğin, sızdıran bir lavaboyu tamir etmek için bir eve gelen bir tesisatçı alet çantasındaki parçaları inceleyebilir ve hangisinin lavaboyu tamir etmede iyi doğrusu olduğunu belirlemek için eleştirel yani sorgulayıcı düşünebilir.
Analitik düşünme ise, tipik olarak birçok alanda problem çözmeye odaklanan düşünce yetkinliği olduğundan daha çok iş dünyası, bilim dünyası, sosyal ilişkiler, kişisel yaşam vb. alanlardaki sorunları çözmek için çeşitli şekillerde kullanılır.
Analitik Düşünme Becerileri Nelerdir?
“Analitik düşünme becerileri” terimi, birçok beceriyi kapsayan geniş bir terim olduğundan beş ana başlık altında sizlerle paylaşacağım.
Eleştirel Düşünme ile Uyumlu Analitik Beceriler
Karar Verme Becerisi
Özellikle iş yaşamında verilen her kararın gerekçelendirilmesi gerekir. Bu nedenle, doğru kararı verdiğinizden emin olmak için size verilen her bilgi parçasını eleştirel olarak düşünmeniz gerekir.
Tümdengelimsel Düşünme
Bu mantıksal düşünme biçimi, bir sorunu irdelemenize ve belirli bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olur.Tümdengelimli muhakeme, yine iş yaşamında oldukça rağbet görmektedir. Çünkü geniş bir gözlemlerle başlar ve ardından işle ilgili kararlarınızı doğrulamak amaçlı mantıklı ve eleştirel düşünmeyide teşvik edecek şekilde adım adım darala darala ilerler.
Tümevarımsal Akıl Yürütme
Benzer şekilde, tümevarımsal akıl yürütme, daha büyük resmi incelemek için belirli sonuçlar çıkarmanıza ve analitik ve eleştirel düşünme yeteneklerinizi kullanmanıza olanak tanır. Bu da yine iş hayatında önemlidir. Çünkü bir müşterinizin veya çalışanınızın neden o sorunu yaşadığını anlamak ve iyileştirme yollarını belirlemek için tümevarımsal yaklaşımı kullanmanız faydalı olacaktır.
Önceliklendirme Becerisi
Sahip olabileceğiniz en iyi becerilerden biri, iş yükünüzü nasıl önceliklendireceğinizi bilmektir. Bu, bir iş planı oluşturmak veya etkili bir yapılacaklar listesi yazmakla ilgili olabilir. Çok önemli bir analitik beceridir çünkü hangi acil görevlerin önce tamamlanması gerektiğini belirlemenize yardımcı olur.
Yeniden Düzenleme
Önceliklerin yapılmasını sağlamak için iş yükünüzü (veya ekibinizinkini) yeniden kolaylıkla düzenleyebiliyor musunuz? Eski listenize yeni atanan görevlerinizi nasıl önceliklendireceğinize karar vermek ya da o yeni görevleri kimlere delege edebileceğinize karar vermek veya ekibinizdeki bireylerin işlerine öncelik vermelerine yardımcı olmak için analitik düşünce yetkinliğinizi kullanmalısınız.
Sorun Giderme Becerisi
İş yerinde yaşayabileceğiniz sorunların temel nedenini belirleyebiliyor musunuz?
Sorun giderme becerisi, bir soruna katkıda bulunabilecek farklı unsurlar üzerinde düşünmeyi ve bu sorunların üstesinden gelmenin yollarını belirlemeyi ve proaktif çözümler üretmeyi içerdiğinden, eleştirel düşünme ile uyumludur.
Yaratıcılıkla Uyumlu Analitik Beceriler
Değerlendirme Becerisi
Değerlendirme becerisi, bir projede neyin iyi çalıştığını ve ayrıca nerede iyileştirmelerin yapılabileceğini belirlemeyi içerir. Kişinin güçlü değerlendirme becerisi varsa, başarılı alanlar hakkında dikkatlice düşünebilir ve iş performansını nasıl iyileştirebileceğini belirlemek için SWOT, PESTLE, 7S analizi gibi araçları rahatlıkla kullanabilir.
Yeniden Yapılandırma
Ekibinizi yeniden yapılandırmanız gerekiyorsa, ekip üyelerinizin becerilerini en üst düzeye çıkarma konusunda yaratıcı düşünebilir misiniz? Bireysel karakter özelliklerini de göz önünde bulundurarak ve sorunsuz bir şekilde işbirliği yapmanın bir yolunu bulurken herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasını sağlayabilir misiniz?
Stratejik Planlama Becerileri
Yaratıcı düşünme, stratejik planlamada büyük rol oynar. Ne yapmak istediğinizi ve işinizin nereye gideceğini ya da gitmesini istediğiniz hedefi görselleştirmeniz gerekir.
Büyük stratejik planlama becerilerini olanlar, çok daha fazla iş hacmi yaratabilenler ve sürdürülebilir başarıyı yakalayabilenler olurlar. Analitik bir beceri olarak stratejik planlama, geleceğe bakmak ve iş büyümesi için potansiyel alanları değerlendirmekle yakından ilgilidir.
Verilerin Organizasyonu
Verileri başkaları için sorunsuz bir iş akışında düzenleyebiliyor musunuz?
Yeni çalışma yöntemlerini düşünmek için mevcut verileri nasıl kullanabileceğiniz konusunda yaratıcı düşünmeyi biliyor musunuz? Kararlarınızı bildirmek için verileri yeniden kullanabilen kişiler çalışanlar tarafından çok aranacaktır.
İletişimle Uyumlu Analitik Beceriler
Aktif Dinleme
Size söylenenlere dikkat ettiğinizi gösterebiliyor musunuz? Aktif olarak başkalarını dinleyenlerin, söylenenleri ve kendilerinden ne yapmaları istendiğini anlamaları daha olasıdır.
Raporlama Becerisi
Raporlama becerisi, iletişim becerisi ile harika bir şekilde uyumludur.
İyi raporlama, zengin bilgi ve veri analitiği kullanan raporlar yazmakla ilgili olmakla birlikte, aynı arka plan anlayışına sahip olmayan başkaları tarafından doğru anlaşılabilecek ve yorumlanabilecek bir şekilde yazıldığından emin olmakla ilgilidir. Yani bir görsel iletişim aracıdır.
Objektiflik
Başkalarıyla iletişim kurarken objektif, adil ve tarafsız kalabiliyor musunuz?
Çalışmalarınızda ekip arkadaşlarınız arasında tarafsızlık gösterdiğinizden ve bilinçsiz önyargıları gidermek için adımlar atabilmek objektif olmayı gerektirir. Bu da diğer kişilere empatik olabilmek, onların kendi bakış açılarını anlayabilmek ve etrafınızdaki bu farklı bakış açılarını muhakeme edebilmenizi gerektirir. Dolayısıyla bu da bir çeşit analitik düşünme becerisidir.
Örneğin, şirketlerde insan kaynakları yöneticilerinin analitik düşünme yeteneğine sahip olması gerekir. Ancak bu şekilde işyerindeki sorunları doğru bir yaklaşımla irdeler, kişiselleştirmeden konuya bakar ve kişisel duyguları nasıl bir kenara koyacağını bilir. Büyük resmi görür.
Veri Analiziyle Uyumlu Analitik Beceriler
İş Analizi
İş hakkında eleştirel düşünebildiğinizi gösterebilir misiniz?
Bu, iş büyümesi için potansiyel alanları tespit etmekle ilgili olabilir. Ya da bu, büyük miktarda veriyi yorumlamak ve bu bilgileri eğilimleri tahmin etmek veya iyileştirilecek alanları belirlemek için kullanmakla ilgili olabilir.
Sanayi Analizi
Kendi işinizle ilgilenmenin yanı sıra, potansiyel fırsatları değerlendirmek için daha büyük sektörlere ne sıklıkla bakıyorsunuz?
Sektörünüzde en başarılı uygulama olarak kabul edilenleri inceliyor veya verimliliği artırmanın yollarını düşünüyor musunuz?
Özellikle iş hayatında bir yönetici olarak çalışıyorsanız ve işvereniniz için somut bir farklılık yaratmak istiyorsanız, diğer sektörleri veya içinde bulunduğunuz sektördeki başarılı örnekleri incelemek ve bunları doğru yorumlayabilmek çok önemlidir. Ancak o şekilde işvereninize yaratıcı önerilerle gidebilirsiniz, kendi departmanınızda ve şirketinizde farklılık yaratabilirsiniz.
Verilerin Yorumlanması
Verileri yorumlamak, bilgiyi doğru kullanmak ve önemini anlamakla ilgilidir.
Hangi verilerin ilerlemenize yardımcı olabileceğini bilmek ve aynı zamanda insan içgüdülerine ne zaman odaklanmanız gerektiğini anlamak için ayırt edici olmanız gerekir. Veri içgörülerinden yararlanmak kolaydır, bu nedenle temel bir analitik beceri, kararlarınızı bildirmek için hazırda yeterli bilgiye ne zaman sahip olduğunuzu bilmektir.
Mali Analiz
Bütçelerinizi nasıl yöneteceğinizi ve kar/zararınızı nasıl takip edeceğinizi anlayabiliyor musunuz?
Finansal analiz becerisi, üretkenliği artırmak için ne zaman para harcamanız gerektiğini, ne zaman ve nerede maliyet tasarrufu yapmaya çalışmanız gerektiğini bilmeyi içerir. Finansal analiz becerisi aynı zamanda projelerin uygun maliyetli olup olmadığını bilmek, yönetmek ve yatırım getirisi sağlamak için çok önemlidir.
Araştırmayla Uyumlu Analitik Beceriler
Gerçek Verileri Kontrol Etme Becerileri
Bir araştırmanın doğru olup olmadığını, gerçek verilere dayanıp dayanmadığını kontrol edebilmek için gerekli olan bir analitik olarak düşünme becerisidir. Verdiğiniz ya da verilen herhangi bir kararın geçerli ve güncel bilgilere dayanmasını sağlar.
Veri Toplama Becerileri
İşlerinizi tamamlamanıza yardımcı olacak doğru verileri nasıl toplayacağınızı biliyor musunuz? Veri toplama becerileriniz araştırmanızla yakından ilişkilidir çünkü ihtiyacınız olan bilgiyi nerede bulacağınızı bilmeniz gerekir.
İlgili Verilerin Toplanması
Bu, veri toplama ve doğrulama ile el ele gider
Doğru verileri toplayıp toplamadığınızı analitik olarak düşünmeniz gerekir. Hangi bilgilere ihtiyacınız olduğunu veya daha da önemlisi ihtiyaç duymadığınızı nasıl belirleyebilirsiniz?
Mantıklı düşündükten sonra, bu verileri toplamaya ve doğruluğunu doğrulamaya geçebilirsiniz. Hangi bilgilere ihtiyacınız olduğunu, hangi bilgilere ihtiyaç duymadığınızı, neden ihtiyaç duyduğunuzu ve bu bilgileri nasıl doğru bir şekilde kullanabileceğinizi geniş bir şekilde düşünebildiğinizi gösterin.
Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?
Analitik düşünme becerisi, elimizdeki bilgileri kullanarak sorunları anlama ve çözme yeteneğimizi oluşturur. Bu beceri bizlere mesleki, sosyal ve entelektüel yaşamlarımız için son derece önemlidir. Esasında, birçok insanın analitik becerilerini geliştirmeyi istemeleri için birçok nedeni vardır. Ancak analitik becerileri geliştirmek çok da kolay değil. Ama hem pasif hem de aktif olarak analitik becerinizi geliştirmek içinkullanabileceğiniz birçok yol vardır.
Bu becerinizi geliştirdikçe hem kendinize hem de iş yaşamında diğer kişilere veya rakiplerinize çok daha kolay meydan okuyabileceksiniz. Analitik düşünme becerisi geliştirmenin yolları:
- Matematik problemlerini çöz: Matematik problemlerini çözmek, analitik becerileri geliştirmenin en yaygın yollarından biridir. Uzun bölme, cebir, hesap ve daha fazlasını içeren karmaşık matematik problemlerini uygulayın. Bu problemler, mantık ve muhakeme becerilerinizi geliştirmenize ve sonuç olarak analitik yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.Günlük yaşamdaki matematik problemlerini tanımlayın, sonra bunları çözmek için zaman ayırın.Üniversite düzeyinde bir matematik kursuna kaydolun. Üniversite düzeyindeki birçok matematik kursu, analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
- Beyin oyunları oynayın. Analitik becerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, “zeka oyunları” oynamaktır. Zeka oyunları, sizi derinlemesine düşünmeye zorlayan oyunlardır. Sonuç olarak eğlenirken analitik becerileriniz aktif olarak gelişir. Bir beyin oyunu örneği, mantık bulmacalarıdır. Çeşitli bulmaca, bilmece, Sudoku, scrabble gibi oyunları, bazı strateji oyunlarını ve satrancı ya da dama gibi oyunları bu beyin oyunları arasında sayabilirim.İnternet üzerinde gamesforthebrain sitesini de önerebilirim.
- Bir tartışma veya okuma kulübüne katılın: Analitik becerileri geliştirmenin bir başka harika yolu da bir münazaraya veya okuma kulübüne katılmaktır. Bu gibi gruplar, insanlara bir araya gelme ve fikirleri, literatürü ve sorunları uygun bir ortamda tartışma fırsatı sunar. Kitap kulüpleri, belirli bir literatürü okurken gözlemledikleriniz hakkında konuşmanıza izin verecektir. Ayrıca, belirli bir literatürü farklı bir şekilde ele alabilecek başkalarıyla tartışma ve etkileşim kurma yeteneğine de sahip olursunuz.
- Geniş bir bilgi tabanı oluşturun. Analitik becerilerinizi geliştirmedeki en önemli şeylerden biri de kendiniz için güçlü bir bilgi tabanı oluşturmaktır. Ne kadar çok öğrenirseniz, okursanız, dünya hakkında daha çok şey bilirseniz, sorunları anlama ve çözme konusunda o kadar çok geniş araç ve bilgiye sahip olursunuz. National Geographic gibi gazetelere veya bilgilendirici dergilere abone olabilir, Bireysel gelişim kurslarına, akademik konuşmalar veya konferanslara katılabilir, NLP (zihin dili programlama) öğrenebilirsiniz.
- Bazı şeyleri düşünmek için kendinize zaman ayırın. Bir dizi şey hakkında düşünmek için ihtiyacınız kendinize zaman ayırın. Aslında, hızlı ve acele kararlar vermek yerine bazı şeyleri daha detaylı düşünün. Her şeyi yeniden düşünmek ve farklı senaryoları incelemek için sahip olduğunuz her fırsatı kullanın. Örneğin, Satrançta kalenizle bir piyon alacaksanız, rakibinizin alacağı ilk (veya en olası) yanıtı düşündükten sonra bırakmak yerine, olası tüm yanıtları düşünün. Bir çözüm seçmeden önce bir sorunun birden çok yönünü düşünün. Hemen en kolay ve en basit çözümü seçmekten kaçının. Ancak, faydalı olabileceğinden, en kolay çözümü de tabi ki göz ardı da etmeyin.
- Dünya görüşünüzü genişletin. Analitik düşünme becerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri de dünya görüşünüzü genişletmektir. Seyahat etmek, dünya görüşünüzü genişletmek için harika bir yoldur, ancak pahalı olabilir. Dünyayı görmenin ve hatta dünyayı din, kültür ve tarih gibi farklı perspektiflerden öğrenmenin, anlamanın yollarını düşünmeye çalışın. Kendinizden farklı insanlarla tanışın. Onlarla tanışmaktan ve konuşmaktan çekinmeyin. Sizden farklı geçmişlere ve fikirlere sahip insanları bulmak, aşina olduklarınızdan farklı fikirleri anlamanıza ve kabul etmenize de, dolayısıyla dünya görüşünüzün de zenginleşmesine faydalı olacaktır.
- Bağlantıları arayın. Sonuç olarak, günlük hayatımızdaki birçok şey birbiriyle bağlantılıdır. İster kuşların göçü olsun ister mevsimlerin değişimi olsun ister araba emisyonları konusu olsun, ister teknolojik gelişim veya insan oğlunun dönüşümü olsun dünyadaki her şey birbirine bağlıdır. Bağlantıları keşfederek analitik düşünme becerinizi muhteşem bir şekilde geliştirebilirsiniz. Örneğin, bir yürüyüşe çıkın ve hayvanlar, bitkiler, hava koşulları, su ve besin kaynakları arasındaki bağlantıları düşünün.
Olayları sebep ve sonuç açısından düşünün. Uzun süreli bir kuraklığın yansımalarını düşünün. Kuraklığın etkisi nedir? Görünenin ötesine bakın.
Şeyler arasındaki benzerlikleri düşünün. Bütün canlılar nasıl aynı? Hem insanların hem de örümceklerin var olması için hangi benzer şeylere ihtiyaç vardır?
Tarihteki bağlantıları düşünün. Hangi döngüleri, kalıpları veya diğer ortak eğilimleri görüyoruz?
- Ayrıntılara dikkat edin. Detaylara dikkat, analitik becerilerde son derece önemlidir. Bir problemin içini ve dışını bilmeden veya ayrıntıları bilmeden, başarılı ve uygulanabilir bir çözüm üretme olasılığınız azalır. Küçük şeylerle, büyük şeylerle olduğu kadar ilgilenin. Örneğin, bir ormanı görüntülerken, tek tek ağaçları ve her ağacın ormandaki benzersizliğini ve yerini görmeye çalışın. Tabii bir yandan da ağaçlardaki ayrıntılarda kaybolup, ormanı görmemezlik yapmayın.
- Her şeyin neden böyle olduğu hakkında kendinize sorular sorun. Dünyadaki olayların doğal düzenini düşünmek, gözlem ve analitik becerileri geliştirmenin son derece yararlı bir yoludur. Her şeyin neden böyle olduğunu düşünerek, dünyayı daha iyi anlayacak ve karmaşık konular hakkında düşünmek için kendinize meydan okuyacaksınız.
Asla kolay cevabı almayın. Her zaman sorgulamaya devam edin. Soru sormaktan çekinmeyin. Bir köpek bile görürseniz, ne yaptığını gözlemleyin. Bunu neden yaptığını kendinize sorun. Basit bir eylem olsa bile. Bir top veya sopa almak için koşuyorsa, bunu eğlence için mi yapıyor? Peki ya avlanma içgüdüleri? Bunu yaparak sahibine vefa mı gösteriyor? Köpek motive mi yoksa tembel mi görünüyor? Neden motive veya tembel olabilir?
- Yeni sorumluluklar üstlenin. Analitik becerilerinizi geliştirmek için biraz zaman harcadıktan sonra, yeni sorumluluklar üstlenerek bunları test edin. Akademik, kişisel veya profesyonel yaşamınızda yeni sorumluluklar almak, üzerinde çalıştığınız becerileri uygulamanıza ve daha da geliştirmenize olanak sağlayacaktır.
Bir terfi veya daha iyi bir iş için başvurun. İşyerinde daha zorlu bir pozisyona geçmek, daha fazla çalışmanıza ve keskin analitik becerilerinizi sergilemenize olanak sağlayacaktır. Bazı gönüllü işler üstlenin. Sözgelimi kimsesiz çocuklar için eğitmen olmak gibi belirli gönüllü pozisyonlar, analitik becerilerinizi kullanmanıza ve başkalarına yardım etmenize olanak sağlayacaktır.
- Kendinize meydan okuyun. Kendinizi günlük olarak zorlamazsanız, analitik becerilerinizi geliştirmek pek bir işe yaramaz. Sonuç olarak, her gün kendinize meydan okumak için bilinçli bir çaba gösterin. Becerilerinizi her gün kullanmak onları keskin tutacak ve özel ya da profesyonel yaşamınızda en iyi performansı gösterdiğinizden emin olmanızı sağlayacaktır.
- Başkalarını analitik düşünme konusunda eğitin. Artık analitik becerilerinizden emin olduğunuza göre, devam edin ve başkalarının da analitik düşünme becerisini geliştirmelerine yardımcı olun. Sadece başkalarının becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kendi becerileriniz üzerinde çalışmaya devam edeceksiniz.
Başkalarına iş başında akıl hocalığı yapın.
Analitik Düşünce Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Analitik Düşünce Nedir?
Analitik düşünme, bir sorunu analiz etme ve çözüm bulma yöntemidir. Esasında, karmaşık bilgileri işlemenin ve parçalamanın bir yoludur.
- Analitik Düşünmenin Dezavantajları
Her konuda olduğu gibi analitik düşünmeyi de abartırsak faydadan çok bize zarar da verebilir. Fazla analitik düşüncenin ne tip dezavantajları olabilir derseniz:
Bu kişiler her zaman bilgiye dayalı karar verdiklerinden, bir konuda hatta bazen en basit konuda bile karar karar vermek için bilgi ararlar. Yani karar vermekte zorlanırlar.
Dolayısıyla zaman planlamalarına uymayabilir ve sık sık erteleyebilirler.
Mantıklı, metodik yaklaşımları alışkanlık yaratır. Basitçe “akışa devam edemezler”. Dengelerini korumak için bir düzen izlemeleri ve gündemlerine bağlı kalmaları gerekir. Yani bu insanlar için sürpriz yok, aksi takdirde muhteşem bir şekilde geri tepebilir.
Okullarda da inek tipler analitik kişilerdir.
Sosyal becerileri düşüktür.
Aptallara tahammül edemeyebilir, saygısız davranabilirler.
Yönetim & Dijital Dönüşüm Danışmanlığı ve Eğitimlerim hakkında bilgi ve randevu almak için tıklayınız!
1 yorum
[…] Analitik düşünme, hemen her iş sektöründe önemli bir yere sahiptir. Aynı durum, girişimcilik için de geçerlidir. İyi bir girişimcinin analitik düşünme yeteneğine sahip olması, ekstra avantaj sağlar. […]