Akıllı bir şirket, bilgi teknolojileri sayesinde ölçülebilir ve yönetilebilir bir alt yapı oluşturarak, bir izleme sistemi kurmuş şirket demektir. Yani şirketler dijital hafızalarını oluşturabilmişlerse, akıllı bir şirket haline gelmişlerdir. Bu durumu şöyle test edebiliriz: Şirketlerin dijital hafızası varsa yani akıllı ise aşağıdaki soruya karşılık raporu 15 dakika içinde alabilirler.
Son 3 senede cironuzun %80’ini oluşturan ilk 20 firmanızı, karlılıklarına ve sizden aldıkları ürünlere&hizmetlere göre bölge bazlı karşılaştırmalı olarak sıralayabilir misiniz?
Eğer bir şirket böyle bir sorunun cevabını 15-20 dakika içinde verebiliyorsa, AKILLI BİR ŞİRKETTİR. Yok eğer 10-15 senelik olmasına rağmen, hala böyle bir sorunun cevabını 3 günde, 3 haftada verebiliyorsa ya da hiç veremiyorsa hafızası yoktur. Alzheimer bir şirkettir. Bu şirketler, işte o zaman değişimleri ve riskleri yönetemezler.
Şirketlerimizi doğurduğumuz çocuklarımıza benzetirsek, dijital bir hafızası olmayan bir şirket, büyümüş ama okula gönderilmemiş bir çocuğa benzer.
“Bir hafızanın olması neden bu kadar önemlidir?” derseniz, çalışanlarınıza, süreçlerinize, tedarikçilerinize, müşterilerinize, rakiplerinize ait her türlü datayı kaydederek ve ilişkilendirerek, bir enformasyon oluşturursunuz. Bu bilgiler yıllar içinde birike birike de bir kurumsal tecrübe oluşur. Fakat bu sefer, tecrübe dijital kaynaklarla yani “Bilgi Teknolojileri” sayesinde oluştuğu için kurumun “dijital hafızası, dijital aklı” olur. İşte bu akıl şirkete sürdürülebilir başarıyı sağlar.
Krizlerde bizi ayakta tutabilen tek güç geçmişten getirdiğimiz tecrübe ve gücümüzdür. Bunun hafızaya işleyebilmesi ancak bilgi teknolojileri vasıtası ile olur.
İnsanlar süreci yönetir ama teknoloji bilgiyi yönetir.
İçerik Başlıkları
ToggleAkıllı İşletme Nedir?
Akıllı bir işletmenin ne olduğunu tanımlamak, akıllı bir insanın ne olduğunu 😀 tanımlamak kadar zordur. Hayatımızın farklı yönlerinde bize yardımcı olabilecek farklı zeka türleri olduğu gibi, işletmeleri de akıllı bir işletmeye dönüştürebilecek farklı yönler mevcuttur. Gelin onlara birlikte bir göz atalım.
Şirketiniz Akıllı Bir İşletme mi?
Temel bir tanım yapmak istersek, akıllı işletme, amaçlarına ulaşmak için mevcut kaynakları nasıl kullanacağını bilen işletmedir diyebiliriz.
Şimdi bu basit tanımdan biraz daha ileri gidebilir ve şirketimizin az çok akıllı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek bu zekayı özetleyen bazı yönlere bakarsak:
- Akıllı bir işletme, ne teknolojiden ne de onun getirdiği değişikliklerden korkmaz. Daha iyi çalışmak, hedeflerine ulaşmak ve iş kolları oluşturmak için ondan en iyi şekilde nasıl yararlanacağını bilir.
- Akıllı işletme, süreçlerine dair tüm verileri toplayan ve sahip olduğu tüm verileri enformasyona çevirerek onları işleyen ve depolayan bir işletmedir.
- Akıllı bir işletme, nasıl iletişim kuracağını bilen bir şirkettir. Hem iç, hem de dış (müşteri odaklı) iletişim prosedürlerini tanımlamış bir şirkettir.
- Akıllı bir işletme, müşterilerini nasıl dinleyeceğini ve onlarla nasıl iletişim kuracağını bilir; ayrıca hem dikey hem de yatay ilişkilerde iletişimi nasıl hızlı ve verimli hale getireceğini bilir.
- Akıllı bir şirket, varlıklarını nasıl değerlendireceğini bilen bir şirkettir.
- Akıllı bir şirket, değişimleri nasıl yönetebileceğini ve uyum sağlayacağını bilir. Müşteriyi anlamayı önemser ve müşterilerinin ihtiyaçlarını rakiplerinden daha iyi ve daha hızlı sunabilir.
- Daha iyi çalışabilmek ve daha verimli olabilmek için tüm organizasyonunu ve üretim süreçlerini pazar taleplerine göre hızlıca uyarlayabilir. Çünkü, bilgiye dayalı olarak stratejisini oluşturmuş, büyük resmi her an görebilen, esnek yönetim yapısına sahip bir şirkettir.
- Verimliliği, karlılığı, riskleri ve tehditleri anlık olarak akıllı raporlarla ölçümleyebilir.
- Akıllı bir işletme sadece dışarıya bakmakla kalmaz, içerde sahip olduğu varlıklara ve özellikle insan kaynaklarına da dikkat eder ve değer verir.
- Akıllı bir şirket, çalışanlarının yaptığı işe nasıl değer vereceğini bilir ve buna göre ödüllendirir. Prim ve Performans yönetim sistemini uygular. Çalışana göre iş değil, işe göre çalışan seçmenin farkındadır.
- Delegasyonu ve motivasyonu bilir.
- Akıllı bir işletme tüm çalışanlarını, pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklerle donatmak için eğitimlerle destekler. İnsan KAYNAĞINI sürekli güncel tutmayı bilir ve kurum içinde değişimleri destekleyen bir kültür yaratır.
- Akıllı bir işletme, çalışanlarını şirketin hedeflerine nasıl dahil edeceğini de bilir ve hep birlikte aynı hedef doğru ilerlerler.
- Ayrıca tüm bunlarla birlikte varlığını sürdürmek için, sektördeki her türlü değişime ve bilgi teknolojilerinin gelişimine ayak uydurur.
VE İNSAN ODAKLI OLARAK DÖNÜŞÜMÜNÜ SÜRDÜRÜR!
ŞİRKETINIZ TÜM BUNLARI YAPIYOR MU?
Akıllı Şirket Olmanın Sırrı
Küreselleşmenin etkileri göz önüne alındığında, iş sektörünün anında yanıt verme zorunluluğu vardır. Başka bir deyişle, içsel bilgilere ve genel pazar ortamına dayalı olarak her durumla çevik ve ilgili bir şekilde yüzleşebilen akıllı bir şirkete doğru dönüşüm talebi var.
Bu anlamda, yönetim bilgisi daha yüksek bir değer alır, çünkü artan rekabet ortamları karşısında bu, istenen sonuçları sağlayan optimal bir çalışma ritmi oluşturmanın anahtarıdır. Bu nedenle akıllı bir şirket, özenle bilgilerin toplanmasına, analiz ve sentezine yani bilgiyi yönetme gücüne güvenir.
Akıllı bir şirketin yapılanması, değişim & dönüşüm duygusunun tüm iç seviyelerde arttığı adaptasyonla başlar, bu nedenle bir şirketi oluşturan tüm personelin, iletişimi ve başarıyı sürdürmek için sahip olduğu misyon ve vizyona bağlı kalması çok önemlidir.
Akıllı bir şirket olmanın sırrı MRM (Measurable, Repeatable, Managable) yönetim modelinde saklıdır!
- Kayıt Birliği
- Veri Analizi
- Yönetimsel Göstergeler Üzerinden karar (KPI)
- İyileştirme Hedefleri
- Yönetsel Takip
- Sonuçlarla Yönetim
- Rekabet ile karşılaştırma
- Yeni Hedefler Koyma
- Başarıyı Yeni Zeminlere Taşıma
Akıllı şirket nasıl oluşturulur?
Dijital çağ bir gerçektir ve akıllı bir şirket değişimlere ve rekabete hızlı & çevik ve esnek yaklaşımı ile adaptasyon gücü en fazla olandır. Neden derseniz, tüm bu olasılıklar dünyasını bilgiye dayalı görmüştür. Risk yönetimini yapmıştır. Stratejilerini hazırlamıştır.
Yani savaşa hazırlıklı girmiştir. “Kervan yolda güdülür” algısı ile yaklaşmıyordur! Akıllı şirket olarak:
- Daha düşük maliyetle daha büyük hedeflere ulaşmış, tüketiciye daha iyi bir deneyim sunmuş ve rekabette üstün bir konuma gelmiştir.
- Bilgiye ve insan becerilerinin gelişimine dayalı bir dengeleyici-düzenleyici sistem oluşturmuştur.
- Sürekli eğitim desteği ile, yeni taleplerin anlaşılmasını ve bunlara anlamlı & doğru yanıt verecek faaliyetlerin yürütülmesini sağlamıştır.
- Kendi iç eğitim mekanizmasını da oluşturarak, kurum içi tecrübenin paylaşılmasını-aktarılmasını sağlamış, ayrıca rekabet avantajı için şirketin kaynaklarını tüm seviyelerde kullanmıştır.
Akıllı bir şirket olmak için neler gereklidir?
Strateji
Şirketler, stratejiler oluşturmak ve ortaya çıkabilecek farklı problemler üzerinde uygun bir şekilde hareket etmek için bilgi ve insan yargısı arasında bir kırılma noktası bulmalıdır.
İnsan ön yargısı, güvensizlik ve bilgisizliğin ötesine geçerek bu stratejiler oluşturulmalıdır. Güvenlik duvarlarımız arasında kalarak gelişemeyiz. Çözülmesi gereken karmaşık konular var ve bilinmiyorsa, o zaman BİLENİ BİLİN.
Analitik ve tahmine dayalı girişimler
Detaylı ve yorucu bir çalışma olduğu için en çok kaçılan faaliyetlerden biri analizdir. Ama maalesef ancak çoklu istihbarat araçları ve analiz aracılığıyla risk yönetimi yapmak, rekabet stratejisi oluşturmak veya iş geliştirmenin yollarına karar vermek mümkündür.
Uzmanlık bilgisi
Akıllı bir şirketin içinde, uzmanlık bilgisi iş başarısının anahtarıdır, çünkü uzman personel, sahip olduğu tüm kaynakların potansiyelini artırmaya çalıştığı faaliyetlerin performansını ve etkinliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.
İş zekası
İş Zekası, şirketin genel yapısını optimize etmek amaçlı büyük resmi görmeyi sağlayan, bilgi analizi üzerindeniyileştirme yapmaya olanak veren ve bunu görsel bir arayüz vasıtası ile büyük bir basitlikle yapan bir bilgi teknolojileri çözümüdür.
Kompozit yetenekler
İnsan faktörü ve teknoloji arasında bir denge kurmanın bir yolu, şirketlerin rekabet avantajı yaratmak için bileşik yeteneklerini sergilediği ve karıştırdığı eylem planından geçer. Bu eylem planı içinde, süreçlerin, görev tanımları ve sorumlulukların güncellenmesi de mevcuttur.
İş becerilerinin teşviki
Yukarda da bahsettiğim gibi, insan faktörü akıllı bir şirkette içsel ve önemli bir unsurdur. Şirketin sürdürülebilir başarısına katkıda bulunmak başta liderlik, yöneticilik, yaratıcı düşünce, analitik düşünce, ekip olmak, proje yönetimi, problem çözme ve dijital okuryazarlık, dijital dönüşüm, dijital pazarlama gibi temel yetkinlikleri gerektirir.
İş vizyonu
Sürdürülebilir bir başarıyı, bilgi teknolojilerinin gücünden yararlanılan değişim odaklı, lider ve öncü bir vizyon sahibi olmayı gerektirir.
Bilgi Teknolojileri
Hep dediğim gibi insan süreci yönetir, teknoloji (daha çok yazılım çözümleri) bilgiyi yönetir. Ölçülemeyen bir sistem yönetilemez. Ancak bilginin gücü ile rekabet, değişim, riskler vb. olaylar yönetilebilir hale gelir.
Şirketinizin Akıllı bir şirket mi yoksa Alzheimer bir şirket mi olduğunu belirlemek için Verimlilik Analizi testimizi yapabilirsiniz.
Yönetim & Dijital Dönüşüm Danışmanlığı ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak ve toplantı planlamak için tıklayın!
1 yorum
[…] kendilerinin süreç, insan ve teknoloji entegrasyonu ile dijital bir hafıza oluşturmaları ve Akıllı Bir Şirket haline gelmeleri gerekmektedir. Neyi kastediyorum? Kurum içinde kullanılacak bir bilgi […]