Hep dediğim gibi teknoloji insana hizmet etmeli, insan teknolojiye değil. Mademki yapay zekâ var ve artık önüne geçilmez bir hızda ilerliyor, mecburen bizim de onu doğru yani bize hizmet edecek şekilde iş hayatımızda kullanmamız gerekiyor. Peki nasıl derseniz, adım adım ilerleyelim. Önce tanımlardan başlayalım sonra da iş hayatında işinizi kolaylaştıracak örneklerle bitirelim.
İçerik Başlıkları
ToggleYapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka, genellikle insan zekası ve biliş gerektiren çok çeşitli görevleri gerçekleştirebilen akıllı makineler oluşturmaya odaklanan bir Veri Bilimi dalıdır.
Yapay Zeka, bilgisayar bilimi, bilişsel bilim, dilbilim, psikoloji, sinirbilim ve matematik gibi birden çok alandan kavram ve araçlardan yararlanan disiplinler arası bir bilimdir. Yani yapay zekâ, bir öğrenmeyi öğrenme algoritmasıdır. Bu algoritmaya hangi bilgiyi verirseniz onu öğrenir. O yüzden de kurumlarımız içinde bir yapay zeka uygulaması kullanacaksak, mutlaka bu uygulamaya yükleyeceğimiz kendi süreçlerimize ait verilerimizin olması lazım.
Yapay zekanın amacı
- Öğrenme
- Doğal Dil İşleme
- Bilgi Temsili
- Akıl Yürütme
- Algılama, Nesneleri Hareket Ettirme ve
- Manipülasyondur.
Neden Yapay Zekâ?
- Bir kere doğru programlanır ve doğru bilgilerle eğitilirse hata oranları insanlardan daha azdır.
- Öğrenmeleri insandan daha kolaydır. Dikkat dağınıklığı ya da konsantrasyon sorunları yoktur.
- Uzun vadede daha ucuzdurlar.
Yapay Zekâ İş Hayatında Neden Önemli Hale Geldi?
Yapay zeka, iş hayatında bir dizi faktör ve avantaj nedeniyle giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu avantajlar:
- Verimlilik ve süreç optimizasyonu sağlar: Tekrarlayan ve kurallara dayalı görevleri otomatikleştirerek, dolayısıyla zamandan tasarruf sağlayarak insanların daha stratejik ve yaratıcı süreçlere odaklanmalarına imkân sağlar.
- Büyük verileri işler ve analiz eder: İşletmelerde seneler geçtikçe veriler birikir. Bu veri setlerini hızlı bir şekilde analiz edebilen yapay zekâ programları anlamlı iç görüler üreterek stratejiye katkı sağlar.
- Müşteri deneyimini iyileştirir: Chatbot ve kişisel asistan gibi çeşitli yapay zekâ uygulamaları müşteri etkileşimlerini kişiselleştirerek ve özelleştirerek müşterilere 7/24 destek sağlayabilir. Bu durumda müşteri memnuniyetini arttırır. Gartner’a göre 2023’de Müşteri hizmetleri görevlerinin %15′ yapay zekâ ve sanal asistanlar vasıtasıyla gerçekleşti.
- Tehdit analitiği ve bilgi güvenliğini sağlar: Yapay zekâ, siber güvenlik alanlarında tehditleri daha hızlı tanımlayabilir ve önleyebilir.
- İnsan kaynakları ve işe alımı optimize eder: İşe alım süreçlerinde adayları değerlendirmek, mülakatlar yapmak, eğitim ihtiyaçlarını belirlemek gibi süreçleri optimize ederek %30 maliyet tasarrufu sağlar.
- Rekabet avantajı sağlar: Yapay zeka teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak zaman tasarrufu sağlayan, inovasyon ve yaratıcılıklarına katkı sağlayan firmalar pazarsa rakiplerinin önüne geçme fırsatını yakalarlar.
İş yaşamında yıllar içinde süreçlerine dair tüm verilerini toplamış, bunları birbirleri ile ilişkilendirerek anlamlı bilgi haline getirebilmiş her şirket “Akıllı Şirket” olabilir. Ve bir şirket “Akıllı Şirket” ise ancak ondan sonra yapay zekayı da süreçlerine dahil ederek “Dijital Dönüşümü” doğrultusunda ilerleyebilir.
Günlük Hayatta Kullanılan Yapay Zeka Uygulama Örnekleri
Bireysel Kullanım Amaçlı Örnekler
- Midjourney (https://expertphotography.com/midjourney/). Resim yapma aracı:
Metinleri resimlere dönüştüren yapay zeka (AI) hizmetidir. Kullanıcıların hem gerçekçi metinleri hem de soyut stilleri görüntülere dönüştürmesi için çalışır. Midjourney ile
- Resimler yapabilir,
- Blog görüntüleri oluşturabilir,
- Sanat eserlerini hayata geçirebilir,
- Kişisel logo oluşturabilir,
- Uygulama simgeleri yaratabilir,
- Oyun tasarım görselleri yaratılabilir.
2. Decktopus (Sunum hazırlama aracı): Decktopus, tanımladığınız anahtar kelimeler doğrultusunda görsel olarak çekici bir slaytları hızlıca hazırlamanızı sağlayan bir seçenektir. Bu sayede slayt tasarımı yerine içeriğe odaklanabilirsiniz. Decktopus’a belirtmeniz gerekenler, sunumla ilgili anahtar kelimeler, yani sunumun hangi konu başlığı ve alt başlıkları kapsayacağı, kaç slayt olması gerektiği gibi temel bilgiler. Geri kalanını Decktopus sizin için hallediyor.
3. Sheetai (Excel formüllerini hazırlama) (https://www.sheetai.app/): Sheetai Google tablolara yapay zekayı yerleştirerek, kelimelerle ifade ettiğiniz karmaşık formülleri saniyeler içinde excel formülüne dönüştürür.
4. Elevenlabs (yazıyı sese çevirme) (https://elevenlabs.io/text-to-speech) : ElevenLabs, yapay zeka ve derin öğrenmeyi kullanarak doğal sese sahip konuşma sentezi sağlayan ve metni konuşmaya çeviren bir uygulamadır. 29 dilde yüzlerce yeni ve mevcut seste konuşma üretme yeteneği sağlayarak en gerçekçi, çok yönlü ve bilinçli yapay zeka sesini oluşturur.
5. Hour one (tanımladığınız anahtar kelimeler, cümleler ve seçtiğiniz ya da oluşturduğunuz Avatarlar ile videolar hazırlar) (https://hourone.ai/): Verilen anahtar kelimelere göre video hazırlar. Metinleri dinamik videolara dönüştürerek gerçekçi, doğal yapay zeka avatarlarıyla videolar oluşturur. Size bir tek gerekli içeriği girmesi ve Avatarınızı seçmesi kalıyor. Bu kadar basit.
6. Jenni (https://app.jenni.ai/) Kaynakçaları ile birlikte makale yazmak isteyenler için harika. Bu uygulama özellikle üniversitelerde “essay” yazmak zorunda olanlar için harika. Öyle destekli dediğime bakamayın, resmen siz değil kendisi yazıyor. Referans olarak kaynakçaları göstermesi özellikle ödev için kullananlara büyük kolaylık.
7. Yous ai (online çevirmen) (https://yous.ai/) : Yapay zeka tabanlı çevirmenlerle istediğin dilden kişilerle toplantı yap veya sohbet et. Artık yabancı dil bilmiyorum ya da istediğim gibi konuşamıyorum diye telaş yapman gerekmiyor.
8. DropYourAI: Yapay zeka kütüphanesi (https://www.dropyourai.com/): Aradığınız tüm yapay araçlarınızı bulabileceğiniz bir site. Örneğin: “Sunum yapmak istiyorum” diye yazıyorsunuz ve önünüze bu konuyla ilgili onlarca alternatif getiriyor.
9. Framer (Bir dakikada web sitesi hazırlama aracı) https://www.framer.com. İstediğin siteyi kısaca anlatıp, sonrasında da sadece renklerini seçip beklemen yeterli. Geri kalanını Framer hallediyor. Tabii akabinde istediğin içerikleri senin girmen gerekiyor. Siteyi aynı zamanda mobil platformlara göre responsive olacak şekilde de ayarlayabiliyorsun.
10. Trip Planner AI: Gezilerini Planla (https://tripplanner.ai/) Artık gezilerini de yapay zeka ile planlayabilirsin. Nereye gitmek istediğiniz, neler yapmak istediğini, kaç günlük gideceğini seçtikten sonra tüm geziyi rotaları ile birlikte bir plan şeklinde önüne getiriyor. Daha ne olsun?
Kurumsal Kullanım Amaçlı Örnekler:
- IBM Watson: Yapay zeka ve bilişsel hesaplama konusunda bir platform sağlayıcısıdır. Geniş uygulama yelpazesi ile birçok yapay zeka araçları sunmaktadır.
- Microsoft Azure Cognitive Services: Microsoft’un bulut platformu olan Azure, çeşitli metin analizi, görüntü tanıma, konuşma tanıma vb birçok özellikler içeren araçlar sunmaktadır.
- Google Cloud AI: Yapay zeka ve makine öğrenimi konularında geniş bir yelpaze sunar. Bu hizmetler arasında öne çıkanlar, TensorFlow gibi açık kaynaklı kütüphaneleri ve Google Cloud Vision, Natural Language Processing (NLP), ve Translate API gibi servisleri içerir.
- Amazon Web Service (AWS) AI Services: Amazon’un bulut hizmetleri platformu AWS, makine öğrenimi ve yapay zeka konusunda bir dizi hizmet sunar. Bu hizmetler arasında Amazon Comprehend (metin analizi), Amazon Polly (metin-ses dönüştürme), ve Amazon Lex (konuşma ve metin tabanlı etkileşim) bulunmaktadır.
- Chatbot Platformları: Intercom, Drift, ve Zendesk gibi chatbot platformları, işletmelerin müşteri hizmetlerini ve iletişimlerini otomatikleştirmelerine yardımcı olmak için yapay zeka kullanır.
Nerede, neyi, ne zaman ve nasıl kullanacağımızı bildiğimizde hayatımız kolaylaşır. Bu değişimlere engel olamıyoruz. O zaman mecburen yönetmemiz gerekiyor. Bükemediğimiz eli öpmemiz gerektiği gibi. :))